Hitta varann

Barnen ska väckas på morgonen, blöjan ska bytas, man ska helst hinna till dagis i tid för att sedan komma till jobbet på utsatt tid. På kvällen ska maten handlas in och lagas, huset ska städas och kläderna tvättas.  Någonstans däremellan ska man som par även hinna med varandra. Förhoppningsvis.Det finns en serietecknare som fångat detta pusslande av livet på ett mycket bra sätt. En flängande man pustar och säger ”Jag förstår inte de som är otrogna. Jag hinner ju inte ens med att vara trogen”.Det är just så som många småbarnsföräldrar upplever livet. Allt fokus ligger på att få vardagen att gå ihop att man glömmer, eller prioriterar bort, att även förhållandet måste gå ihop. Det finns flera saker man kan göra i hemmet för att förbättra sin situation. När du märker varningstecknen kan du försöka med några saker som kanske tar er ur svackan utan att det behöver så lång att bråken börjar.

  • Bestäm en kväll i veckan då ni skaffar barnvakt och bara umgås. Ni behöver inte ens lämna hemmet. Ta ett bad eller dusch tillsammans. Se en film och beställ hem pizza.
  • Försök att få in som rutin att ta på varandra mer. Det behöver absolut inte vara sexuellt. Närhet och ömhet skapar mycket starkare band. Stryk din partners arm när ni möts i hallen. Ge varandra en stor kram, en riktig björnkram, när ni möts efter jobbet.
  • Tala med varandra. Inga hårda diskussioner tillåtna! Ni ska tala och lyssna. Det kan vara något så litet som att berätta hur dagen har varit till att berätta vad du anser skapar klyftan i ert förhållande. Men allt måste ske under lugna förhållanden.

Ett förhållande som behöver närhet, ömhet, tid och uppmärksamhet. Tyvärr är det många som prioriterar bort sig själv och sitt förhållande för att hinna med allt annat. Men det blir en väldigt kortsiktig lösning. För till slut sitter man där och pratar om att gå ifrån varandra.För en del är det första steget att gå isär. För andra är det en varningsklocka som gör att de vill göra något åt deras förhållande. Att jobba med det själv kan i dessa stunder vara extremt jobbigt. Om man ens klarar det. Av den anledningen rekommenderas att man söker professionell hjälp hos en duktig terapeut. Någon som är expert på relationer och kan se det från ett nytt perspektiv. En person som inte är involverad i de irriterade ämnena utan kan med lugn och stabil stämma bena ut vad som kan göras för att förbättra förhållandet.Det sägs att det aldrig är för sent att få hjälp. Det är visserligen sant men samtidigt är det lättare att få tillräcklig hjälp om man söker hjälp i tid. Precis som sjukdomar. Men då många envist vill klara sig själv väntar de allt för länge innan de söker den hjälp de behöver. En hjälp som man kan få gratis några gånger hos många kommuner. Men även om det skulle kosta pengar är det något man bör överväga. Hur mycket är det värt att få det som det var innan ni blev osams i förhållandet?