Ett skönare sovrum

Det är otroligt vad bra sömn kan göra med hälsan och humöret. Som stressad förälder som jonglerar karriär, vänner och hobbys på sidan av familjen, är det inte konstigt att du ibland ligger sömnlös. Ett skönt sovrum kan dock ge mer ro än du anar och vara det som vaggar dig till sömns. 

Madrassen

Se över din madrass och fundera på om det är dags att byta. En säng har en livslängd mellan 10-30 år beroende på märke och material. En billigare madrass kommer inte att hålla lika länge som en dyrare, förutsatt att kvalitén har förändrats och inte bara priset förstås. Om du sover dåligt, tycker att sängen känns knölig eller för hård eller mjuk behöver du köpa en ny. Grundtanken är att ju mer du väger, desto fastare madrass behöver du. En del handlar också om tycke och smak, ogillar du memoryfoammadrasser spelar det ingen roll om de generellt är bättre om du sover dåligt i dem.

Temperaturen

Du sover bättre i ett svalt rum. Du ska så klart inte frysa om nätterna, men just i sovrummet kan du ställa elementen på cirka 18 grader. Under sommaren kan det vara svårt att få ned temperaturen, under förra årets värmebölja var det många som svettades genom nätterna och fick lite sömn. Köp en bords- eller golvfläkt och slå på den några timmar innan läggdags, medan du sover ska du helst ha den avstängd eftersom kontinuerliga vindar kan ge dig huvudvärk eller leda till stor nedkylning. Under riktig hetta kan du till och med stoppa täcket i en påse och lägga i frysen. Då garanterar vi en sval kväll!

Lugnande färger

Färger kan ha en väldigt start inflytande på oss i många olika omständigheter. I sovrummet kan det därför vara väldigt smart att satsa på vissa färger mer än andra. Några av de mest lämpade färgerna inkluderar kalla toner av grönt, blått och grått Att låta dessa färger dominera i sovrummet kan göra det lättare för många att varva ned där.

Håll det städat

Ett välstädat rum har många fördelar, och inte alla är rent estetiska. Genom att städa regelbundet håller man nere mängden damm som flyger runt i luften och därmed kommer luften vara trevligare att andas. Att få andas fräsch och frisk luft när man sover kommer förbättra sömnen. Hålla det städat betyder även att man byter sängkläderna med jämna mellanrum.