Renovering av bostadsrätt

När du har köpt en bostadsrätt kan du renovera och underhålla bostaden, men du har också en del skyldigheter. Bland annat måste du ta hänsyn till föreningen och se till att egendomen inte kommer till skada på något sätt. Du får inte heller utföra renoveringar som påverkar dina grannars bostäder negativt.

Renovera rätt

Det är viktigt att du anställer en hantverkare som kan säkerställa en god kvalitet när du renovera. Använd dig endast av certifierade hantverkare med goda vitsord och som erbjuder intyg vid till exempel våtrumsarbeten. Detta för att undvika framtida problem och tvister. Om du behöver hjälp vid tvist med hantverkare kan det vara en bra idé att kontakta en bostadsjurist.

Kom även ihåg att planera din renovering i god tid innan projektet drar igång. Det gäller inte bara själva bygget utan även den praktiska biten. Du kanske till exempel behöva ansöka om parkeringstillstånd för hantverkarna.

Tillstånd vid renovering

Som ägare till en bostad har du hyfsat fria händer när det gäller renovering. Men det finns vissa undantag. Om det du vill renovera kommer att påverka de delar som föreningen har ansvar över behöver du tillstånd för det innan du sätter igång. Det gäller till exempel ventilation, vattenledningar och avloppsrör, för att bara nämna ett par områden.