Fest tillsammans

Fest behöver inte alltid innebära födelsedagar eller större bjudningar, ibland kan det vara jätteroligt att anordna en egen fest, bara för familjen. Genom att förgylla vardagen lite och få mer familjetid kan man stärka familjen och få en mer samhörighet till varandra. En familjenfest passar perfekt för att lysa upp våran annars mörka årstid.Vi tänkte ge lite tips på hur du med enkla medel kan skapa en rolig familjefest som passar både barnen och er vuxna i familjen. Allt ifrån mat, dekorationer, eventuella teman och aktiviteter.

Mat

Ett tips för att passa alla smaklökar i familjen är att ordna en plockmats-middag. Välj ut ingredienser och rätter som alla i familjen gillar och duka upp ett smakrikt buffébord med plockmat. Vi hittade en artikel på hittarecept.se där en mamma anordnat ”fredagsmys för familjen med tapas”, där finns många smarriga rätter att ta efter. Tänk på att både barn och vuxna ”äter med ögonen” så se till att ni dukar upp festligt med maten så det ser vackert och aptitligt ut. Man kan till och med ta inspiration från andra högtider som jul, påsk och midsommar, där det ofta förekommer mat som skickas runt och som plockas i mängder. Det finns egentligen heller inget som säger att någonting är tabubelagt, så om ni vill ha prinskorv, köttbullar, eller rent utav gravad och rökt lax året om, tycker vi här på sidan att det är något som man får välja fritt efter eget bevåg.

Dekorationer

FamiljefestDekorationer är något som verkligen gör den annars vardagliga måltiden till en festmåltid istället. Genom att dekorera lite extra skapas en feststämning och både barnen och ni vuxna kommer att känna av feststämningen. Dekorationer finns av olika slag och hur mycket ni vill satsa på är upp till er. Den klassiska dekorationen som symboliserar fest är ballonger.  Köp in ett gäng ballonger och placera dessa på olika ställen i hemmet för att skapa den rätta feststämningen. Kommer barnen hem senare än dig kan det vara extra festligt att hänga några ballonger på dörren tills de kommer hem. Vi har hittat några extra festliga ballonger med prickar på gasballonger.se som passar perfekt till familjefesten då de både känns glädjande och stilfulla för alla miljöer.Ett annat säkert kort för att få feststämning är att tända några levande ljus. Satsa på flera ljusarrangemang på bordet för att skapa den rätta känslan, men glöm inte bort att placera ljusen så att eventuella småbarn inte kan få tag på dom, eller att de råkar välta arrangemang som står på golv eller dylikt. Glöm heller inte bort att släcka samtliga ljus när festen väl är över och det slutligen är dags att knyta sig.

Tema och aktiviteter

Är er familj en familj som gillar utklädnad kan det vara ett roligt inslag att ha ett tema på familjefesten. Temat kan vara allt ifrån att alla familjemedlemmar ska ha huvudbonad till att alla ska vara utklädda till sin favoritfigur. Barn brukar älska att klä ut sig så om ni vuxna bjuder på det kommer stämningen garanterat att infinna sig.SällskapsspelEfter middagen kan det vara roligt att göra någon aktivitet tillsammans också. En klassisk familjeaktivitet är att ta fram något roligt sällskapsspel. Helsingborgs Dagblad har gjort ett test inför Julen 2013 på de bästa sällskapsspelen. Du kan där få tips på deras favoritspel för att få tips på nya roliga spel att införskaffa. Där finns tips på spel för dig med äldre barn från 15 år och uppåt och även tips till dig med barn i de lägre åldrarna.Hoppas ni fått mycket inspiration för att anordna just er perfekta familjefest.