Håravfall – en del av vårt åldrande

tappa hårKroppen förändras på många sätt när vi åldras och en av de mindre angenäma förändringarna är ökat håravfall. Detta kan vara ärftligt och är vanligare hos män i just den formen. Symtomen inkluderar ett högre hårfäste och en kal fläck uppe på huvudet. För vissa börjar håravfallet redan i tjugoårsåldern medan andra behåller sitt tjocka hår hela livet eller nästintill. Kvinnligt ärftligt håravfall inleds ofta i övergångsåldern, med gradvis förtunning på hjässan.

Olika faktorer

Visst håravfall kan du inte påverka men det finns även flera livsstilsfaktorer som bidrar till eller emot. Till exempel kan stress, sjukdom, näringsintag och medicinering ge utslag på hur mycket hår du tappar. Men även din hårvårdsritual och hur du sköter om håret till vardags. Med andra ord har du till viss del möjlighet att förebygga håravfall genom en god hälsa och bra rutiner i vardagen.

Hjälp finns att få

Håravfall är inget att skämmas för och inget du är ensam om. Dessutom finns det sätt att hantera problemet. Bland annat kan du prova att dölja det uttunnade håret och kala fläckar med en stylingprodukt. Ett exempel är smarta fibersprayer, som säljs i ett brett utbud av nyanser hos onlinebutiken Hårexperten. Tänk också på att fortsätta vårda ditt hår och hårbotten, med regelbunden tvätt och massage.