Kläder till de små

BebiskläderI och med att ett barn är på väg så har man också en del förberedelser att ta tag i. Bland dessa förberedelser finner vi det som denna artikel är ämnad för – kläder till barnet.Med förberedelser så menar vi dock inte att man behöver titta efter bebiskläder redan några veckor efter att man blivit varse om graviditeten. Lite längre än så är det nog bra att vänta. En orsak till att vänta med detta är förstås att det inte är förrän efter tre månader som man ganska säkert kan säkerställa att en graviditet kommer att fullföljas. En annan sak kan ju vara att man vill vänta med att köpa kläder tills man vet könet på barnet – fastän det idag finns en hel del könsneutrala kläder. Vänta ett tag kan man alltså med fördel göra, men se till att inte vänta in i sista sekunden så att det blir stressigt.Vi hittade en liten checklista på ungefärligt vilka kläder som behövs till en relativt nyfödd bebis. Den ser ut ungefär på detta sätt:

  • 6-8 bodys med både långa och korta ärmar. Om det ska vara långa eller korta avgörs av årstiden. För den som inte vet vad en body är så är det en längre tröja som kan knäppas i grenen. Detta gör att tröjan inte glipar, vilket kan leda till att barnet blir kallt på ryggen när det kryper och på annat sätt rör sig. 
  • 4-5 tröjor och koftor. Tänk på att det ofta kan bli kräkningar och liknande som smutsar ner tröjorna, så har du inte möjlighet att tvätta närhelst du vill så kanske du behöver fler än så.
  • Samma antal och princip gäller när det handlar om sparkbyxor, pyjamasar och babysockor. Sägas ska väl att antalet beror förstås både på intresse för att köpa barnkläder och vad ekonomin tillåter. De siffror vi anger är det som rekommenderas som minst antal som behövs.
  • En jacka för barnets utomhusvistelser – med tillhörande mössa och vantar.
  • Overall till vintermånaderna.
  • Två babyfiltar. Babyfiltar är tillverkade i ull och är därför värmereglerande.

Verkar det dyrt att köpa in allt det här på en gång? Var inte orolig. Det brukar vara relativt enkelt att samla på sig second handkläder. Hör med mor- och farföräldrar och se om de sitter på några plagg sedan deras barn var små. Ett annat alternativ är att prata med vänner och släktingar som har lite äldre barn. De små liven växer snabbt under de första månaderna och säkerligen finns det många babykläder som bara ligger i kartonger och påsar och väntar på ett nytt hem.Babykläder är också heta att sälja på Blocket och Tradera. Eftersom de är populära att sälja brukar priserna var riktigt konkurrenskraftiga. Det går att köpa en hel kartong för en hundralapp, i vissa fall.Till sist till er som snart ska få barn önskas all lycka på vägen.